ИЗДРЪЖКА НА ДЕТЕ

Как се определа размерът на издръжка на дете в България?

Определянето на размера на издръжката на дете в България се базира на няколко фактора, като например доходите на родителите, броя на децата в семейството, както и на възрастта и нуждите на детето.

В България размерът на издръжката на дете се определя в съответствие с разпоредбите на Законодателството. Законът определя минималните размери на детската издръжка, която са различни в зависимост от броя на децата в семейството. Като правило, размерът на издръжката на дете се определя в процент от доходите на родителите, като общата сума на издръжката се разделя пропорционално между родителите според техния доход и грижата за детето. Важно е да се знае, че след изплащане на месечна издръжка е редно платилият родител да му останат средства на нормално съществуване. Минималният размер на издръжката според закона в момента е една четвърт от минималната работна заплата за страната.

Ако родителите не могат да се споразумеят по въпроса за размера на издръжката на детето, той може да бъде определен от съда. В този случай, съдът ще вземе предвид финансовите възможности на родителите, като и изискванията и нуждите на детето, за да определи справедлив размер на издръжката.

Важно е да се отбележи, че размерът на издръжката на дете може да се променя в случай, че се променят финансовите възможности на родителите или нуждите на детето.

Как се определя издръжката на пълнолетно дете което учи?

В Република България, издръжката на пълнолетно дете, което учи, се определя в съответствие с разпоредбите на Законодателството. Съгласно закона, ако пълнолетното дете продължава да учи, то има право на издръжка от родителите, докато завърши образованието си.

Размерът на издръжката на пълнолетно дете, което учи, може да бъде определен по договаряне между родителите, като се вземат предвид финансовите възможности на всяка една от тях и нуждите на детето. Ако обаче родителите не могат да се споразумеят относно размера на издръжката, тя може да бъде определена от съда.

При определянето на размера на издръжката на пълнолетно дете, което учи, следва да се вземат предвид разходите, свързани с образованието му, като такси за учебни заведения, книги, учебни материали, компютърна техника и други подобни. Освен това, следва да се вземат предвид и разходите, свързани с жилището, храната и облеклото на детето, както и с медицинските грижи и други необходими разходи.

Важно е да се отбележи, че размерът на издръжката на пълнолетно дете, което учи, може да се променя в случай, че се променят финансовите възможности на родителите или нуждите на детето.

До каква възраст се дължи издръжка на дете което учи?

В Република България, издръжката на дете се дължи до неговата пълнолетност, т.е. до навършването на осемнадесет години. В този момент детето става правно пълнолетно и съответно дееспособно и би трябвало да може да се грижи самостоятелно за себе си.

Въпреки това, ако детето продължава да учи след навършването на 18 години, то родителите са длъжни да му осигурят издръжка до завършването на образованието му, но не повече от навършването на 25 години.

Ако обаче детето е с увреждания или заболявания, които го правят непригодно за работа, или има други особени нужди, издръжката може да се дължи и след навършването на 25 години. В такъв случай родителите могат да продължат да осигуряват издръжката на детето, докато тези нужди продължават.

В случай, че родителите не са в състояние да осигурят издръжка на детето, той може да получи помощ от държавата във вида на социална помощ или стипендия за учене. Същото е и когато дължащият издръжка родител се укрива или е в неизвестност. В тази хипотеза обаче, той ще дължи на държавата всички сторени разходи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s