РЪЧЕН БАГАЖ В САМОЛЕТА

t2_5472318

Автор: Габриела Нешева

Всяка авиокомпания има свои правила относно броя, размерите и теглото на багажа, който всеки пътник може да качи на борда на самолета. Правилата са различни както по отношение на таксите, който се събират за багажа, така и за видовете багаж – ръчен, специален, свръхбагаж и др.

1.Ръчен багаж

Багажът, който превозвате на борда на самолета, наречен още ръчен багаж, има ограничения за брой, размери и тегло, определяни индивидуално от различните авиокомпании. Има няколко основни положения, отнасящи се до ръчния багаж.

Допустимите размери на неговия обем при повечето нискотарифни авиокомпании са 55х40х20 см.

Максимално допустимото тегло при повечето авиокомпании е 10 кг.

При голяма част от авиокомпаниите ръчният багаж на всеки пътник трябва да бъде само един брой. Това може да бъде куфар, раница, торба, сак и др.

В повечето случаи, при полет с нискотарифна авиокомпания, децата нямат право на повече багаж, освен ръчен.

При полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании, някои количествени ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат.

2.Какво можем да носим в ръчния багаж и какво не?

· Течности и козметика в ръчния багаж

Козметика (лосиони, гелове, шампоани, паста за зъби и др.), безалкохолни напитки и течни храни трябва да бъдат в опаковка с максимален обем до 100 мл. Всички опаковки за течности трябва да бъдат поместени в прозрачен пластмасов затварящ се еднолитров плик с размери 20 см x 20 см. При проверката пластмасовият плик трябва да бъде представен отделно. Пътникът може да носи само един такъв плик.

Могат да бъдат направени до две изключения – превоз на храни за бебета и превоз на лекарства, необходими по време на полета.

Напитки, парфюми и др. подобни с вместимост на опаковката над 100 мл. се допускат на борда на самолета само ако са закупени от зоните на летищата, в които се прилагат мерки за сигурност (магазините разположени след пунктовете за проверка), както и тези от борда на самолета. При покупката тези продукти се поставят в специален запечатан плик. Това условие е валидно и за всички проверки за сигурност през които преминават трансферираните пътници. В противен случай съдържанието на плика може да не бъде допуснато от летищните органи по сигурността.

Ако лицето пътува с деца под 2 години, е разрешено да вземе храна, преносимо бебешко кошче или детска сгъваема количка и допълнителен ръчен багаж, не по-голям от 55 x 35 x 25см и не по-тежък от 10 кг. Сгъваемата количка трябва да може да се помести под седалката пред Вас или в багажното отделение на самолета. Големи или несгъваеми колички се чекират като товар, а не като ръчен багаж.

· Допълнителни вещи, пренасяни като ръчен багаж

Много авиокомпании разрешават някои други вещи, различни от изброените, които пътникът може да вземе заедно с ръчния си багаж. Такива са чанта с лаптоп (заедно със захранване и мишка), камера (в отделна чанта за фотографска техника или в чантата с ръчния багаж), други малки електронни елементи, телефони, музикални плейъри, чадър (с изключение на тези с остър връх), материали за четене (в ограничени количества), дамска чанта, чието съдържание трябва да е съобразено с изискванията по-горе.

В допълнение към ръчния багаж описан по-горе, пътници в бизнес класа могат да вземат чанта за облекло (дълбока не повече от 20 см , тежаща не повече от 8 кг) или куфарче (дълбоко не повече от 20 см, тежащо не повече от 8 кг).

Ръчният багаж трябва да може да се събере под седалката или в багажното отделение над седалката на пътника.

Какво не можем да носим в ръчния багаж?
а)Пушки, огнестрелни оръжия и други устройства, изстрелващи твърди предмети – устройства, които могат или се предполага, че могат да бъдат използвани за причиняване на сериозни наранявания чрез изстрелване на твърди предмети, включително:

– всички видове огнестрелни оръжия като пистолети, револвери, пушки, гладкоцевни пушки;

– огнестрелни оръжия играчки и модели и имитации на огнестрелни оръжия, които могат да бъдат объркани с истински оръжия; съставни части на огнестрелни оръжия с изключение на телескопични мерници;

– оръжия със сгъстен въздух и с въглероден двуокис като въздушни пистолети и пушки, пистолети и пушки за стрелба със сачми, както и пистолети и пушки с топчета, сигнални и стартови пистолети;

– лъкове, арбалети и стрели, харпуни и копиевидни оръжия, прашки и катапулти.

б)Зашеметяващи устройства, предназначени специално за зашеметяване или обездвижване, включително:

– устройства, които причиняват шок, като пистолети за зашеметяване, оръжия с куршуми с освобождаване на електрически заряд (тейзъри) и палки за зашеметяване, средства за зашеметяване и за убиване на животни;

– всякакви химични вещества, газове и спрейове, които причиняват обездвижване или зашеметяване, например лютиви спрейове, сълзотворен газ, киселинни спрейове и спрейове против животни.

в)Предмети с остър връх или остър ръб

— предмети с остър връх или остър ръб, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване, включително:

– предназначени за кълцане предмети като брадви, брадвички и сатъри, чукчета за лед;

– бръснарски ножчета, резци, ножове с острие с дължина над 6 cm;

– ножици с остриета с дължина над 6 cm, измерена от точката на свързване на остриетата;

– предмети от екипировка за бойни изкуства с остър връх или остър ръб, шпаги и саби.

г)Работни инструменти

— инструменти, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване или могат да застрашат безопасността на въздухоплавателното средство, включително:

– железни лостове, бормашини и свредла, включително преносими безшнурови акумулаторни бормашини;

– инструменти с острие или ос с дължина над 6 cm, които могат да бъдат използвани като оръжие, например отвертки и длета; триони, включително преносими безшнурови акумулаторни триони;

– поялни лампи, пистолети за болтове и пистолети за пирони.

д)Тъпи инструменти

— предмети, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване при нанасяне на удар с тях, включително:

– бухалки за бейзбол, стикове или палки, например полицейски палки и др.,екипировка за бойни изкуства.

е)Експлозиви и запалителни вещества и устройства

– експлозиви и запалителни вещества и устройства, които могат или се предполага, че могат да бъдат използвани за причиняване на сериозни наранявания или представляват заплаха за безопасността на въздухоплавателното средство, включително:

– боеприпаси, капсул-детонатори, детонатори и фитили;

– модели или имитации на взривни устройства;

– мини, гранати и други заредени с взривни вещества контейнери;

– фойерверки и други пиротехнически средства;

– димни бомби и патрони, динамит, барут и пластични взривни вещества.