ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ В ЧУЖБИНА

pies_w_samolocie

Автор: Габриела Нешева

Ако ви предстои пътуване в чужбина и няма на кого да оставите домашния си любимец може да вземете животното със себе си. Държавите от ЕС обаче имат определени изисквания за пътуването на домашни любимци, които трябва да спазите.

Трябва да се съобразите и с какъв вид транспорт ще пътувате: автомобил, автобус, самолет. Ако сте с автомобил вие сами избирате как да настаните домашния си любимец. При транспортиране с автобус или самолет следва да се съобразите с изискванията на компанията, тъй като не всички позволяват превоз на животни. Всяка компания има конкретни изисквания, които следва да изпълните.

Общи изисквания за пътуване, необходими при всеки вид транспортиране на кучета, котки и порове. За други видове животни има определени отделни изисквания за маркиране и описване.

Най-важното изискване за пътуване на животни в чужбина е наличието на паспорт, в който са вписани от ветеринарен лекар всички нужни ваксини и манипулации. Паспортът се издава по съответния образец и следва да съдържа информация за собственика на домашния любимец, които включват трите имена и адрес; Описание на животното – име, вид, порода, пол, дата на раждане, козина (цвят и тип) и по желание снимка на животното; номер на микрочип, дата на поставянето му, местоположение на микрочипа, както и необходимите ваксинации.

Друго важно изискване е животното да се идентифицира с уникална маркировка (микрочипиране). Във всички страни на Европейския съюз се изисква микрочипиране на животните. Ако чипът не може да бъде прочетен от граничните власти, ще бъдете таксувани за осигуряването на друго четящо устройство. Препоръчително е в тези ситуации да носите със себе си лепенките с бар-кода на микрочипа.

Следващото важно условие е животното да бъде ваксинирано против бяс след навършване на 3-месечна възраст в съответствие с изискванията на производителя на ваксината и посещаваната страна.

Обезпаразитяване – Необходимо е домашните любимци да бъдат обезпаразитени срещу глисти, бълхи, кърлежи. Важно е да се отбележи, че не се признава обезпаразитяване чрез противопаразитни каишки.

Следва да носите със себе си и ветеринарен сертификат. Той се издава от ветеринарен лекар след извършен клиничен преглед на животното. Това следва да направите непосредствено преди пътуването (24 часа), но не по-рано, тъй като може да се наложи да повторите прегледа.

Домашните любимци следа да бъдат поставени в специални чанти или клетки, за да могат да бъдат транспортирани. Кучета и котки до 8 кг. могат да летят в салона (мястото) за пътници в специални чанти и клетки. Птици, зайци, хамстери или морски свинчета не се допускат при пътниците – те се пренасят в сигурни клетки в багажниците на автобусите и самолетите. Кучета и котки над 8 кг. също се транспортират в багажното отделение.

Има ограничение в броя на животните, с които можете да преминавате границата – 5 на брой. Можете да превишите бройката при кумулативно наличие на няколко условия. Ако причината за пътуването е участие в състезания, изложби или спортни събития, съответно тренировки за такива събития. Ако като собственик разполагате с писмено доказателство, че животните са регистрирани за участие в такова мероприятие, както и когато домашните любимци са на повече от 6 месеца.